בניגוד למה שרבים מאיתנו סבורים, בית על העץ איננו רק חלק משעשועי הילדות. בעבר שימשו בתים על העץ כפתרון מגורים יעיל באזורים שונים בהם חיו חיות טורפות, שסיכנו את בני האדם. בתי העץ אפשרו לשבטים לגונן על עצמם ועל בני משפחותיהם מפני החיות ושימשו גם לצורך תצפית על הקרקע כדי לזהות סכנות, לאתר מזון ולהתכונן לקראת הצייד. במציאות המודרנית, לעומת זאת, רובנו חיים בבנייני דירות גבוהים הנשאים לשמים ומשאירים את העצים הרחק מתחתם, ובניית בית על העץ הפכה מצורך קיומי להרפתקת ילדות חשובה. בניית בית על העץ תורמת לא מעט להתפתחות הנפשית והמוטורית, משפרת את תחושת הביטחון, מפתחת את הדמיון, מעצבת את תחושת הפרטיות ותורמת להתפתחות היכולות החברתיות השונות.
לפניכם כל הכללים לבנית בית העץ חלומי בקורס מזורז:
הכנות לקראת בניית בית על העץ
- מציאת עץ – השלב הראשון בדרך לבניית בית על העץ הוא מציאת העץ המתאים. עץ המיועד לבניית בית צריך להיות יציב מאוד, וענפיו צריכים להיות חזקים דיים כדי שיכולו לשאת את הבית עליהם. מומלץ למצוא עץ גדול וחזק עם ענפים עבותים הנמצא בקרבת הבית. במקרים מסוימים ניתן גם לבנות בית כלונסאות בין כמה עצים.
- תכנון הבית – נסו לתכנן עם הילדים ביחד כיצד יראה הבית והתאימו אותו לגובה העץ ולמרחק הקיים בין שאר העצים בסביבה. שרטטו את הרצפה, הקירות, החלונות, ואם אתם מעוניינים, גם את המרפסת.
- איסוף חומרי בנייה – את הבית מעץ מומלץ לבנות משאריות שונות שמצאתם, מחלקי רהיטים, מקרשים או מכל פריט עץ אחר המתאים לבנייה. דלתות ישנות, מדפי ספרים, דיקטים, מסגרות של חלונות, גדרות מפורקים ותריסים שהוחלפו הם כמה מהפרטים היכולים לשמש בעת בניית הבית. בעת הצורך ניתן לפנות גם לנגרייה השכונתית ולהצטייד בקורות עץ נוספות תמורת תשלום סמלי. בהתאם לפריטי העץ שאספתם, תוכלו גם לתכנן את הבית.
- כלי עבודה – כדי לבנות את הבית, לרוב ניתן להסתפק במסמרים, בפטיש ובחבלים, המשמשים לחיבורים וגם ליצירת סולם לטיפוס אל הבית. בכל מקרה, ניתן להשתמש בכלי עבודה נוספים בהתאם לצורך.
בניית הבית
את הבית על העץ יש לבנות בצורה יעילה ומסודרת, שלב לאחר שלב.
- ענפים לתמיכה – בשלב הראשון יש לבחור שני ענפים חזקים במיוחד שיוכלו לתמוך בבית על העץ.
- הכנת הרצפה – לאחר מציאת הענפים ניתן להניח את רצפת הבית שהוכנה קודם לכן מכמה קרשים או מקרש רחב אחד.
- הקירות והגג – את הקירות יש לחבר לרצפה וזה לזה מכל צדדי הבית, תוך יצירת פתח כניסה. כאשר הקירות כבר מחוברים ומחוזקים מספיק, ניתן להניח את הגג או להרכיבו מכמה קורות.
כללי בטיחות חושבים
- הכנת הקרקע – חשוב ביותר להקדיש זמן גם להכשרת הקרקע המצויה מתחת לעץ. תלשו קוצים ועשבים שוטים, השטיחו את הקרקע ופנו אבנים. כמו כן, מומלץ לפזר חול רך באזור או להוסיף שכבת אדמה ולהקיף את השטח במעקה.
- חיזוקים – חשוב ביותר להקפיד על החיזוקים של הקשרים בין הקורות השונות ובייחוד על חיזוק הקירות. שכן, היושבים בתוך הבית נוהגים להישען עליהם.
- גבוה החלונות – חלונות הבית צריכים להיות גבוהים מספיק או פתוחים חלקית בלבד כדי למנוע נפילה החוצה.
- הגג – חשוב שגם גג הבית יהיה מחוזק מספיק ולא ייפול חלילה כתוצאה מפגיעה של חפץ כלשהו.
- פתחים – מומלץ ביותר לבנות חלון אחד לפחות בבית כדי לאפשר כניסה של אוויר. פתח הכניסה של הבית צריך להיות רחב מספיק, כדי שאפשר יהיה להכניס דרכו משחקים, ספרים או אפילו רהיטים שונים.
- התאמה לעונות השנה – חשוב ביותר להתאים את הבית לכל עונות השנה ובייחוד לעונת החורף הגשומה ולעונת הקיץ החמה. כך, יוכלו הילדים ליהנות מהבית לאורך כל ימות השנה.
- סולם אל הבית – מטרתו של הסולם היא לחבר בין הקרקע ובין הכניסה אל הבית. ניתן להציב סולם מעץ או לבנות סולם מחבלים, ויש להקפיד שהוא יהיה מחובר היטב לבית וגם לאדמה. אם בחרתם בסולם עץ, הקפידו שהוא יהיה מונח בזווית מתאימה שתאפשר לילדים לטפס עליו בבטחה.
אחרי שהשלמתם את המלאכה, אל תתפלאו למצוא דווקא את המבוגרים נהנים מהפרטיות והכיף של בית העץ. כמה דקות מנוחה שקטה, שיחה זוגית, ואפילו עבודת סיום לתואר ראשון, יקראו לכם אליו.
לוי יצחק אומר
מגניב קול טוב אלוף איין מה להגיד