סידור וניקיון הבית
21 טיפים לסדר ולנקות את הבית בפחות זמן
יש בתים שבכל רגע נתון אפשר להפתיע את בעלי הבית, לקפוץ לביקור והבית נראה כאילו בדיוק ניקו וסידרו את הבית כדי להתכונן לאורחים. זה המצב הטבעי של הבית והוא תמיד נראה כזה. הבית שלי הוא לא כזה. בדרך כלל רואים שגרים בו והוא לא נראה כמו מוזיאון. גם אחרי שמסדרים ומנקים לרוב המצב חוזר לקדמותו די מהר. מצד שני, אני לא מאמינה בלהשקיע את כל הזמן הפנוי שלי בסידור הבית. יש לי כמה טריקים וטיפים אשר מסייעים לי לסדר ולנקות מבלי לבזבז יותר מדי זמן. אם גם לכם יש כאלה נשמח אם תשתפו אותנו בהערות שלהלן.
קודם כל, אני צריכה לציין שאני חושבת שאנשים יצירתיים נוטים להיות יותר מבולגנים. הרבה פעמים הם באמצע כמה פרויקטים או ששומרים יותר מדי חפצים לעבודות יצירה. אני מודה שאני סובלת מבעיה זו. אם גם אתם כאלה אולי הטיפים שלהלן יעזרו גם לכם.
טיפ 1: מחלקים את הנטל
הנטל צריך להתחלק בין כל בני הבית בהתאם לזמן הפנוי והיכולת של כל אחד.
ילדים יכולים לסייע לסדר ולנקות את הבית וכמובן שהם צריכים לסדר את החדרים שלהם. בנוסף, ילדים גם יכולים לקבל מטלות בבית בהתאם לגיל וליכולת שלהם. אם עושים הכל עבור הילד אז בגיל מסוים כבר קשה לחנך ילדים לסייע בבית. אותו ילד יגדל ויגור לבד ופתאום יצטרך לעשות דברים שמעולם לא עשה. לא מספיק שהוא יצטרך להתמודד עם הקשיים היומיומיים אלא פתאום הוא צריך לעשות כביסה בפעם הראשונה בחייו. מצד שני, ילד שרגיל לעשות מטלות בבית ידע גם לבשל לעצמו ארוחות ולטפל בצרכים הבסיסיים שלו. תעשו רשימה של מטלות שהילדים יכולים לעשות ותחלקו אותם בין הילדים. תדפיסו דף מטלות אשר יסייע לחלק מטלות לכל אחד מבני המשפחה ולעקוב אחרי ביצוען.
האם את לוקחת על עצמך את האחריות המלאה לניהול הבית?
אני פמיניסטית אבל אני מודה שהנשים נדפקו מפמיניזם ובעיקר בגלל שקצת הלכו לאיבוד וכנראה שכחנו על מה נלחמנו. אני חושבת שהמטרה של הפמיניזם היתה צריכה להיות שהנשים יוכלו לצאת לעבוד, לקבל יחס שווה, הזדמנויות שוות ותנאים שווים לגברים. מה קרה במקום? נלחמנו לצאת לעבודה ובסוף פחות או יותר הכניסו אותנו למקומות עבודה (עדיין יש הפליה מכל הבחינות אבל לא ניכנס לזה עכשיו). עכשיו מגיע הקטע הבעייתי. במקום ששני בני הזוג יעבדו והשאר המטלות יחולקו ביניהם, ברוב המקרים אנחנו פשוט לקחנו על עצמנו את כל האחריות. אנחנו עובדות, מגדלות את הילדים וגם אחראיות על ניהול הבית. האם זו היתה הכוונה? לא נראה לי. הכי גרוע הוא שחלק מהנשים אפילו לא שמו לב שנדפקו ושמחות והבעל "עוזר" להן בבית. מה המשמעות? המשמעות היא שהמטלות הן שלהן והבעל עוזר להן. יש כאלה שטוענים שזה רק ניסוח אך לדעתי יש לזה משמעות. אני ממליצה לשנות את הניסוח ואת התפיסה. כל עוד האישה גם עובדת אז האחריות לא צריכה ליפול עליה. זוהי אחריות משותפת של כל בני הבית וכולם צריכים להשתתף. הנטל צריך להתחלק בהתאם.
טיפ 2:תזרקו חפצים ופריטים שבהם לא השתמשתם זמן רב
זה כולל בגדים המתאימים לכל משקל (לפעמים צריך להודות בזה שכבר לא ניכנס לג'ינס האהוב מהצבא), פריטים שכבר אין בהם שימוש ועוד. אם יש לכם פריטים שבהם לא השתמשתם בשנתיים האחרונות סביר להניח שכבר לא תשתמשו בהם. גם אם פה ושם יהיו דברים שתצטרכו לקנות מחדש זה שווה את זה שחיים עם פחות בלגן מסביבנו. ברגע שזורקים חפצים שהם לא בשימוש והארונות מתפנים הרבה יותר קל לשמור על סדר.
טיפ 3: מוודאים שיש מקום אחסון לכל פריט בבית
תעברו על הבית ותאתרו את כל המקומות הבעייתיים שבהם נצברים חפצים רבים. תמצאו מקום אחסון עבור כל אחד מהם. אם למשל, ישנם נעליים מפוזרים בכל מקום אולי כדאי לרכוש מקום אחסון לנעליים. תעשו זאת לכל המקומות הבעייתיים ותמצאו להם מקום אחסון מסודר.
טיפ 4: ניצול זמן פנוי
במהלך היום יש כמה דברים שלוקחים קצת זמן ואנו נוטים להמתין ולבזבז זמן. תנצלו את זמן ההמתנה לסידור ולניקיון. למשל, שמים מים בבוקר וממתינים להכין קפה– בינתיים במקום לחכות מפנים מדיח. מחכים למים חמים במקלחת או למרכך – בינתיים מנגבים את המקלחת או אמבטיה. מצחצחים שיניים – תוך כדי מנגבים את הכיור. ממתינים בטלפון עד שמישהו יענה או שמדברים בטלפון – משתמשים בטלפון אלחוטי או נייד ובזמן השיחה או ההמתנה מסתובבים ומסדרים. מחכים למיקרו – מנגבים את השיש. תתפלאו לראות כמה אפשר להספיק בכמה דקות.
טיפ 5: תורידו ציפיות
חלק מאיתנו היו רוצים שהבית ייראה כמו בית של עקרת בית אשר נשארת בבית כל היום ומסדרת ומנקה. הבעיה היא שיש לנו עיסוקים אחרים ודברים אחרים שחשובים לנו לא פחות. אי אפשר להספיק את הכל. תחליטו מה הכי חשוב לכם! אני לא טוענת שהבית צריך להיות מלוכלך אבל אתם יודעים על מה אפשר לוותר מבלי שזה יפגע באיכות החיים. יש לכם מספר שעות מוגבל ביום. אתם יודעים מהו סדר העדיפויות שלכם ומה הכי חשוב לכם.
טיפ 6: כוס אישית לכל אחד
שמתם לב בכמה כוסות ילדים משתמשים ביום בממוצע? כל שלוק מים יכול להיות מכוס חדשה. מה איכפת להם? הכוס איכשהו נמצאת את דרכה בחזרה לארון כשהיא נקייה ומוכנה לשימוש נוסף. תתנו לכל ילד כוס משלו (אולי בצבע אחר או עם סימן זיהוי אחר). עכשיו כל פעם שלוקחים מים ממשיכים לשתות מאותה כוס. בסוף היום אומנם שותפים את כל הכוסות אבל כוס אחת לכל אחד זה עדיף מאשר שש כוסות בממוצע לילד.
טיפ 7: סידור מזורז בחמש דקות
תמדדו חמש דקות ותנסו לסדר כמה שיותר דברים בזמן קצוב זה. אם אפשר תשתפו את שאר בני המשפחה. זה יכול להיות בחדר מסוים או בכל הבית. תתפלאו כמה אפשר לסדר בחמש דקות במהירות גבוהה. לפעמים זה יותר ממה שאפשר לסדר בחצי שעה. כאשר כל המשפחה משתתפת אפשר לעשות תחרות מי יכול לסדר הכי הרבה בחמש דקות. יש סיכוי טוב שתצליחו לסדר את כל הבית בתחרות אחת. כדי לדרבן את הילדים אפשר לספור את מספר החפצים שכל אחד מסדר וכל יום לרשום את המספר על דף מטלות משפחתי. בסוף השבוע הזוכה מקבל משהו (למשל, הוא בוחר את הערוץ שיראו בטלוויזיה, עושים עבורו את המטלות באותו יום, או פיצוי אחר לבחירתכם).
טיפ 8: ניקוי השירותים
רגע לפני שנכנסים למקלחת מנקים את השירותים. מיד אחרי זה נכנסים למקלחת. מחכים עם מסכה או קונדישנר בשיער? תנקו את המקלחת בינתיים. כאשר יוצאים מהמקלחת והחדר כולו מלא אדים מנגבים את האמבטיה, מקלחת וכיור. הכל מתנקה בקלות עקב החום, לחות ואדים. אפשר לנגב גם את הרצפה שגם כך נרטבת אחרי מקלחת אבל במקום לנקות רק את האיזורים שהרטבתם כבר תעברו על כל החדר (וזה לוקח רק עוד כמה דקות). תשמרו שקית של מטליות חד פעמיות לחלונות ומראות באמבטיה ותעבירו מטלית על המראה בסיום. חדר אחד כבר מוכן!
טיפ 9: ניקוי סירים
שמים סבון כלים בסיר מלוכלך וממלאים במים. שמים על הכיריים ומרתיחים עד אשר המים רותחים. משאירים כך במשך דקות או שעות ואז שוטפים את הסיר. הלכלוך יורד בקלות. במידה והסיר עדיין מלוכלך (קורה רק אם יש לכלוך קשה במיוחד) משפריצים מסיר שומנים ומשאירים כמה דקות לפי ההוראות או שחוזרים שוב על הפעולה הקודמת. הסיר אמור להיות נקי מבלי לשפשף או לעבוד קשה.
טיפ 10: כביסה
תקנו שניים עד שלושה סלי כביסה ותפרידו את הכביסה כאשר זורקים בסל (צבעים בהירים/לבן, צבעוני וכביסה עדינה). זה חוסך זמן אחר כך.
ברגע שקמים בבוקר שמים מכונה. לפני שיוצאים מהבית מכניסים למייבש.
אל תקנו מכונת כביסה חדשה אבל אם כבר מחליפים מומלץ לקנות מכונת כביסה עם תכולה גדולה יותר מהגודל הסטנדרטי. זה מאפשר לכם לעשות פחות כביסות בשבוע (או ביום תלוי בחומרת המצב J).
שונאים לגהץ? אני אישית שונאים את זה. גם לוקח לי המון זמן וגם לא רואים הבדל גדול אחרי הגיהוץ. רוב המכבסות מקבלות בגדים לגיהוץ בלבד. לדעתי שווה את ההשקעה.
קיפול כביסה – שימו את הכביסה הנקייה ליד הטלויזיה. תחוקקו חוק חדש בבית: מי שיושב לראות טלוויזיה מקפל כביסה תוך כדי צפייה. אפילו ילדים יכולים למצוא לגרביים בני זוג ולקפל והם אפילו נהנים מזה. הדבר הכי גרוע שיכול לקרות מזה זה שיצמצמו את זמן המסך כדי שלא יצטרכו לקפל כביסה. גם זה הישג!
טיפ 11: תיעזרו ברובוטים
אני חושבת שאני הייתי בין הראשונים לקנות שואב אבק רובוטי בארץ. בשנת 2004 אמרתי לבעלי שזה לא הגיוני שאין רובוט שמנקה את הרצפה עם כל הטכנולוגיה שיש. בעלי פנה לרב גוגל ומצא אחד באינטרנט בחו"ל. יצרנו איתם קשר ולהפתעתנו הרבה אמרו שבדיוק התחילו למכור אותם בארץ. היום ישנם מותגים שונים, חלקם טובים יותר וחלקם טובים פחות. אין לי ספק שזה חפץ אשר מקל על חיינו מאד. בעלי פחות מתלהב ממנו ומעדיף לשאוב לבד כדי לוודא שהוא לא מפספס שום נקודה. אני אוהבת את הרובוט ולא יכולה לחיות בלעדיו. גם אם הוא מפספס כמה נקודות בודדות זה שווה לדעתי. במקרה הכי גרוע אני שמה אותו לשאוב כמה שעות לפני שאני מנקה לוודא שהוא מפסיק להגיע לכל מקום. למשל, אני יוצאת לעבודה בבוקר ומפעילה אותו. כך אני יודעת שבסוף היום הרצפה מוכנה לשטיפה. אנחנו תמיד עובדים בשיתוף פעולה ומסתדרים מצוין. הוא שואב את הבית ורק אחר כך אני מנקה כאשר אין אבק ואין פירורים. יש לי גם רובוט לשטיפה אבל הוא יותר מתאים לתחזוקה שוטפת מאשר לשטיפה יסודית. בסוף היום כאשר מפנים את איזור הסלון והמטבח אני שולחת את הרובוט לעבודה והוא שואב את הבית. כאמור, אפשר להפעיל אותו כשיוצאים מהבית כדי לחזור לבית שאוב. העלות היא כמו עוזרת בית לחודש או חודשיים אבל הרובוט עובד כל יום ובכל שעה. הוא לא צריך לנוח, אפשר להשאיר אותו לבד בבית בלי חשש, לא צריך לשלם לו ביטוח לאומי, הוא לא מתלונן אף פעם, הוא נכנס מתחת לספות, הוא לא חולה, לא מבריז. בקיצור, מומלץ!
טיפ 12: כל פעם שיוצאים מחדר תבדקו אם יש שם חפץ שאמור להיות בחדר שאליו אתם הולכים
אתם גם כך הולכים לחדר אחר אז תקחו אתכם משהו ששייך לאותו חדר. אני לפעמים הולכת מחדר לחדר כמה פעמים כל יום ולוקחת איתי חפץ כל פעם. עושים את זה מספיק פעמים ביום ורואים את ההבדל.
טיפ 13: תכניסו כמה שיותר מקומות אחסון לבית ובעיקר לחדרי ילדים וחדר משחקים (אם יש)
תקנו קופסאות אחסון (יש לאיקאה מבחר גדול יחסית בזול) ופתרונות נוספים לאחסון. תחשבו גם מחוץ לקופסא ותנצלו כל פינה לאחסון.
טיפ: 14: תוויות בחדר ילדים
שימו על כל אחת קופסת אחסון תווית (כגון צבעים, לגו, מכוניות, וכו'). אם הילדים שלכם עדיין לא יודעים לקרוא אז תדביקו תמונות. לאחר שמסיימים לשחק מחזירים כל צעצוע או משחק למקום. איפה המקום? לפי התווית, זה כבר ברור לכולם!
טיפ 15: ניקוי ספה מעור/דמוי עור
מרטיבים "ספוג פלא" במים בלבד ומנגבים את הספה. קסם!
טיפ 16: מוציאים משחק אחד כל פעם
תחוקקו חוק בבית: משחקים עם משחק או צעצוע אחד כל פעם. לאחר שמחזירים למקום אפשר להוציא משחק נוסף. זה עניין של הרגל.
טיפ 17: כחצי שעה לפני שמסיימים לשחק מתחילים לסדר את החדר
תיאורטית לא אמור להיות בלגן אם מוציאים רק משחק אחד כל פעם אבל בפועל תמיד יש בלגן. כחצי שעה לפני שמסיימים לשחק (או לפני שהחברים אמורים ללכת הביתה) מתחילים בסידור. זה לא תמיד עובד אבל שווה לנסות!
טיפ 18: ניקוי מיקרו או תנור
מכניסים כוס חומץ וכוס מים חמים לכלי המיועד למיקרו ומפעילים את המיקרו בחום גבוה במשך 10 דקות. בסוף התהליך, ניגוב קל והמיקרו נקי! אפשר לעשות את זה גם בתבנית לתנור במשך יותר זמן. לאחר מכן מנגבים את התנור. זה דומה למסיר שומנים אך יותר ידידותי לסביבה ולידיים.
טיפ 19: שהילדים יסדרו את הבלגן שלהם
הילדים לא מסדרים את החדר?
לא הולך לכם? יש לי שתי שיטות אשר פשוט עובדות. אני מבקשת מהילדים לסדר את החדרים ולהשאיר על הרצפה את כל החפצים אשר הם לא רוצים. אני מודיעה להם שתוך שעה או שעתיים אני כבר אאסוף אותם ואזרוק אותם. לאחר הזמן הקצוב (אשר צריך להיות ריאלי כי בסך הכל אנחנו רוצים שהם יסדרו את החדר) אנחנו באים עם שקית זבל גדולה ומתחילים להכניס חפצים. כדי שזה יעבוד הם צריכים לראות שאתם רציניים ולכן חייבים לזרוק משהו להראות רצינות. אני זרקתי כמה צעצועים ממקדולנדס לפני כמה שנים. מאז אני רק מוציאה את השקית זבל והם רצים לסדר את החדרים. דרך נוספת היא להגיד שאחרי שהם יסיימו לסדר את החדר נוכל ללכת לפארק או משהו כזה. כשיש תמריץ ורוצים לעשות משהו אחר ממהרים לסדר. כשאין תמריץ ואין זמן קצוב סידור החדר יכול להימשך לעד וזה עדיין לא יקרה.
טיפ 20:פינוי כלים לאחר ארוחה
לאחר כל ארוחה כל אחד מפנה את הצלחת וכלים שלו ומכניס למדיח. אפילו ילדים קטנים מאד יכולים לעשות את זה. אם אתם שואלים – אבל מי ישטוף את הכלי לפני שמכניסים למדיח אז הטיפ הבא הוא עבורכם!
טיפ 21: המדיח מיועד לנקות כלים מלוכלכים. זה היעוד שלו…
מדיח מיועד לנקות כלים מלוכלכים ואת לא אמורה לנקות אותם כדי להכניס אותם למדיח כשהם נקיים. לפעמים אנשים שוטפים את הכלים עד אשר כבר אין צורך לשטוף במדיח. המדיח אמור להקל עליכם ולא לגרום לכם לעבוד עבורו. אם הכלים יעמדו ימים במדיח אז יש הגיון בזה אבל אם הולכים להפעיל אותו באותו יום אז אין צורך. זורקים את השאריות בפח ומכניסים את הכלים המלוכלכים למדיח. תנסו ותראו. המדיח ממש מנקה את הכלים המלוכלכים! כן, מניסיון של שנים רבות זה באמת עובד!
שלומית אומר
נהניתי לקרוא את הטיפים המפורטים בכתבה. יש תמיד מקום לשינויים כמובן לטובה.
לפחות אצלי בבית עם הילדים. תמשיכו לכתוב . זה נהדר
גילת אומר
אהבתי את המידע והפטנטים. יש לי שיטות נוספות:
1. אם כבר מרצפים את הבית מחדש אז אפשר להדביק על המרצפות קרמיקה בצבע כהה. אצלי הריצפה בצבע חום שוקולד. מאוד נוח. לא נראה מלוכלך. ומספיק טיטוי קל כדי שיראה כאילו שטפתי.
2. להעדיף תמיד ארונות ומדפים סגורים בדלתות. ולא פתוחים. מדפים יוצרים הרבה בלאגן.
3. לספריה או מדפים שמבולגנים בד"כ אפשר להצמיד וילון יפה ולכסות את כל העסק (אותו רעיון של דלתות למדפים)
4. לא לתלות הרבה מטלים בבית. אנשים טונים לתלות עליהם גם תיקים, שקיות, מגבות, ועוד ועוד וזה נראה מבולגן. ואם כבר שמים מטלים אז שיהיו מספיק גדולים ובפינה ניסתרת. אחרי הדלת וכדו'…
בהצלחה