גמילה מחיתולים היא אבן דרך מבורכת אשר מקלה קצת על ההורים (פיזית וכלכלית) ועוזרת לילד להרגיש גדול ובוגר. התהליך של גמילה מחיתולים דורש סבלנות רבה אך גם עם כל הסבלנות בעולם אי אפשר לגמול ילד שלא מוכן. החלק שלך בתהליך הגמילה הוא משמעותי אבל אם הילד לא מוכן נפשית ופיזית אין טעם להתחיל בגמילה בחיתולים.
באיזה גיל ילד מוכן להתחיל גמילה מחיתולים?
כאמור, לא ניתן להתחיל גמילה מחיתולים לפני שהילד מוכן נפשית ופיזית. מכיוון שכל ילד הינו ייחודי לא ניתן לקבוע גיל המתאים לכולם. ישנם ילדים אשר מוכנים מגיל שנתיים בערך אך ישנם ילדים אשר עדיין לא מוכנים בגיל 3. מומלץ לזרום עם הילד ולא להתחיל לפני הזמן מכיוון שזה סתם גורם לתסכול מיותר הן עבור הילד והן עבור ההורים.
גם כאשר ילד גמול הוא לפעמים עדיין צריך סיוע לנגב אחרי קקי עד גיל 4 או 5. במקומות שאינם מוכרים, כגון בתי שימוש ציבוריים, ייתכן ועדיין יצטרך סיוע בגיל 6 ואף מאוחר יותר.
האם הילד מוכן להתחיל גמילה מחיתולים?
האם הילד מוכן נפשית?
כדי שילד יהיה מוכן נפשית עליו להגיע אל אבני הדרך הבאות:
-
לרצות להשתמש בסיר או בשירותים
-
לדעת לתקשר כאשר הוא צריך לשירותים
-
להבין הוראות פשוטות
האם הילד מוכן פיזית?
כדי שילד יהיה מוכן פיזית עליו להגיע אל אבני הדרך הבאות:
-
ילד צריך להיות מסוגל להוריד מכנסיים ולהתלבש בחזרה.
-
ילד צריך להיות מסוגל ללכת לסיר, לשבת ולקום.
-
לילד צריך שיהיה טיטול יבש במשך כשעתיים רצופות.
-
אם הילד שלך יכול לעשות את רוב הדברים האלה אז הוא כנראה מוכן לגמילה מטיטולים. אם לא, עדיף לחכות ולבחון שוב בעוד חודש כדי למנוע תסכול מיותר.
מתי הזמן הכי טוב להתחיל גמילה מחיתולים?
הרבה אנשים מעדיפים להתחיל בקיץ בחופש הגדול מכיוון שהילד יכול להסתובב בבית עירום, בחופש אפשר לבלות בבית במהלך הגמילה וגם לא קר כאשר מרטיבים (תאונות כמעט תמיד קורות).
אם אתם רוצים להתחיל בחורף או בתקופה שבה אין חגים או חופשות אז מומלץ להתחיל לקראת סוף שבוע ותכנן להישאר בבית באותו סוף שבוע. אם יש חופש שמתקרב אז מומלץ לחכות.
אם הילד עובד משבר או תקופה חדשה (כגון מעבר למסגרת חדשה, מעבר דירה או הולדת אח/אחות) אז מומלץ לחכות.
הצטיידו בציוד הנדרש
אם אין לכם סיר אז מומלץ ללכת עם הילד לעשות קניות. תתנו לו לבחור את הסיר שהוא רוצה כדי שירגיש בוגר ויתחיל להתלהב מהתהליך. אל תשכחו להתלהב מהעניין ומעצם העובדה שהוא כל כך בוגר.
אם אתם מעדיפים אז אפשר לקנות מדרגה לאסלה.
מה עדיף סיר או ישבנון?
לכל אחד יתרונות וחסרונות והבחירה היא די אישית.
סיר
יתרונות:
נייד, זול, אפשר לקנות אחד נוסף לאוטו, אחד לשירותים ואחד לסלון, קטן ונותן לילד יותר בטחון.
חסרונות:
צריך לנקות ואי אפשר סתם להוריד את המים, גם אחרי שהילד מתרגל הוא עדיין צריך להתרגל לאסלה.
ישבנון (כסא לאסלה עם מדרגה)
יתרונות:
אין צורך לנקות כמו סיר אלא פשוט מורידים את המים.
חסרונות:
הילד מרגיש פחות בטוח והרגליים שלו לא על הקרקע.
יש אנשים אשר קונים תחתונים לשים מתחת לטיטול בהתחלה כדי שהילד ירגיש איך זה להיות רטוב ויבין את המשמעות. אם קונים תחתון עם מותג, למשל, ברבי, אז אומרים לילדה שלא תרטיב את ברבי (לפעמים זה עובד, שווה לנסות).
תראו לילד איך להשתמש בסיר או בישבנון
אולי זה נשמע ברור מעליו אבל זה לא. הילד לא בהכרח ידע מה לעשות. תראו לו ותתנו לו לנסות. גם אם הוא יושב על הסיר עם טיטול זה לא חשוב. תעזור לו להוריד מכנס ולשבת. תעודו אותו ותפרגנו לו על המאמץ והניסיון. אל תשכחו לספר לו כמה שהוא נהדר לאורך כל התהליך.
כאשר היא קמה גם אם היא לא עשתה כלום תראו לה איך שוטפים ידיים ותסבירו לה שכל פעם שקמים שוטפים ידיים. זה צריך להיות הרגל וזה התפקיד שלנו לדאוג לכך.
תשאלו את הילד אם הוא רוצה להתחיל גמילה מחיתולים
אחרי שהוא כבר מבין מה זה והתנסה בישבה עם הסיר זה הזמן לבדוק את הרצון שלו להתחיל את הגמילה. קודם כל, תוודאו שהילד בכלל מעוניין. אם הוא אומר שכן אז אפשר להתחיל! תזכרו שזה הגוף שלו. אנחנו יכולים לספק את הציוד, להראות לו איך להשתמש בו, לשים אותו על הסיר אבל אם הוא לא מעוניין הוא לא יעשה שם פיפי או קקי. הוא צריך להיות מחויב לתהליך (עד כמה שפעוט יכול להיות מחויב J) או לפחות לרצות לנסות!
איך מתחילים גמילה מחיתולים?
ביום הראשון, הולכים לסיר כל שעה. לאחר יומיים – שלושה ימים, אפשר ללכת כל שעתיים. כל פעם שהולכים יושבים על הסיר. גם אם יוצא משהו וגם אם לא מפרגנים ואומרים לה כמה שהיא נהדרת! בנוסף לביקורים המתוכננים לסיר יהיו גם כמה ביקורים לא מתוכננים כאשר אתם שמים לב שהיא צריכה ללכת או שכבר מאוחר מדי והיא עושה במכנסיים או על הרצפה. תחפשו את הסימנים שהיא צריכה לשירותים כל הזמן ותלמדו להכיר אותם.
בימים הראשונים מומלץ להשאיר את הסיר קרוב למקום שבו נמצאים ולא בהכרח בשירותים במיוחד אם הדרך יחסית ארוכה או שיש לכם מדרגות בדרך לשירותים. לאחר כמה ימים אפשר ללכת לסיר לעיתים רחוקות יותר ועם הזמן תלכו לסיר רק כאשר היא מרגישה שיש צורך בכך.
תהפכו את התהליך לכיפי ומהנה
אפשר לצפות בסרט על גמילה מחיתולים ולקרוא ספרים הקשורים לנושא. בזמן ההמתנה אפשר לשיר שירים או לבחור סיפור מיוחד שקוראים רק בשירותים (לא בהכרח קשור לגמילה).
יש גם דברים נוספים שאפשר לעשות כדי שיהיה כיף יותר:
להוסיף צבע מאכל אדום או כחול למים. לאחר שמצליחים לעשות פיפי המים הופכים לירוק או כתום.
אפשר לזרוק כמה חתיכות של קורנפלקס (עדיף עיגולים כגון צ'ריוס) ולעשות עליהם פיפי. זהו תרגיל מצוין לבנים אשר מסייע להם ללמוד לכוון למטרה. לבנים מאד קשה עם העניין הזה ואיכשהו הפיפי תמיד מגיע לכל מקום חוץ מאשר לאסלה.
תבחרו בובה (או דובי לבנים) ותגידו לילדה שגם היא רוצה להיות גמולה. תבקשו ממנה להראות לה מה עושים.
הדבר הכי חשוב זה להיות רגועים. אין צורך ללחוץ על הילד להיות גמול באותו פרק זמן שלקח לאח/ות או לשכן. כל ילד הוא ייחודי וצריך לזרום בקצב שלו.
תפרגנו כל הזמן!
אל תשכחו לפרגן לילד גם אם הוא לא מצליח. תשתמשו בדף גמילה מחיתולים אשר יסייע לך לפרגן בכל שלב (כאשר מצליח להוריד מכנס, כאשר מצליח לשבת, כאשר יוצא פיפי וכמובן כאשר זוכר לשטוף ידיים). יש מבחר דפים להדפסה בחינם באתר יצירה. מומלץ לבחור בדף ביחד עם הילד.
כאשר הילד מצליח לעשות פיפי או קקי בפעם הראשונה תתקשרו לסבא וסבתא או למישהו אחר לספר להם (בנוכחות הילד כמובן). אנחנו רוצים שירגיש שאנחנו גאים בו ולדרבן אותו להמשיך כך!
תמשיכו להזכיר לילד ללכת לשירותים
גם כאשר הוא כבר מצליח להגיע בזמן לסיר תמיד צריך להזכיר בתחילת התהליך. ילדים מתחילים להיות שקועים במשחק או בתוכנית טלוויזיה ודוחים את הביקור לסיר. אם ילד באמצע תוכנית טלוויזיה אהובה (גם כזו שכבר ראה 200 פעמים) הוא לא תמיד יכול ללכת לסיר. הוא יחכה עד שיהיה מאוחר מדי.
תזכירו להם ללכת לסיר כאשר מתעוררים בבוקר (למרות שבשלב ראשון מומלץ להמשיך לישון בטיטול) כדי שיתרגלו לכך שהולכים דבר ראשון על הבוקר. כמו כן, לפני שיוצאים מהבית גם אם לא יוצאים להרבה זמן תזכירו להם ללכת לשירותים.
עדכנו את המטפלת ותהיו עקביים
אם הילד בגן או במעון אז תעדכנו את המטפלות כדי שתהליך הגמילה בבית ובגן יהיה עקבי. תקחו לו עוד כמה בגדים להחלפה וגם סיר (אם לא מספקים לו). אפשר להדפיס להם דף מדבקות כדי שהילד יקבל קרדיט גם על ההתקדמות שלו מחוץ לבית (גם על זה הוא עובד קשה ומגיע לו לקבל מדבקות גם שם J). תנסו להיות עקביים גם אם הילד לא תמיד אתכם.
גמילה מחיתולים בלילה
גם אחרי שהילד נשאר בלי חיתולים ביום ונשאר יבש הוא עדיין לא בהכרח מוכן לגמילה בלילה. רוב הילדים רק גמולים בלילה כמה שבועות או חודשים לאחר שגמולים ביום. מומלץ להמשיך להשתמש בטיטולים בלילה לפני השינה עד אשר הטיטול נשאר יבש בבוקר במשך כעשרה ימים רצופים. כאשר מורידים טיטולים בלילה אל תשכחו לשים סדין נגד מים ולוודא שיש לכם מצעים נקיים בהישג יד. רוב הסיכויים שיהיו תאונות בלילה ולא יהיה לכם כוח או סבלות להתחיל לחפש מצעים באמצע הלילה.
כאשר הגמילה לא הולכת כמתוכנן
תהיו מוכנים לתאונות כי סביר להניח שיהיו כאלה. כאשר יוצאים מהבית מומלץ להצטייד בסיר, מגבונים ובגדים להחלפה.
אל תכעסו כאשר בורח לו גם אם אתם יודעים שאפשר היה למנוע את זה והבטיח לכם דקה לפני זה שאין לו פיפי. תגידו לו שזה קורה ושאתם בטוחים שבפעם הבאה יספיק להגיע בזמן.
מה קורה כאשר בורח לו פיפי לעיתים קרובות?
אם אתם מרגישים שיש שיפור ובורח לו פחות ופחות כדאי להמשיך בתהליך ולעודד אותו. אם אין שיפור והוא ממשיך לעשות במכנסיים אז אולי התחלתם מוקדם מדי. תשקלו הפסקה והתחלה מחדש בעוד כחודש. אין טעם ללחוץ אם הילד לא מוכן.
אם הילד כבר גמול ואז מתחיל לברוח לו פיפי באופן קבוע ייתכן וכדאי להתייעץ עם מומחה.
תמי אומר
פשוט מחליפים את השקית מקפלים את הסיר ומכניסים לתיק היגייני ביותר רכשתי בסופר פראם את הפוטטי סיר נייד שהוא גם ישבנון חובה לכל הורה