עיסת נייר
לכל אותן אימהות שטרם התנסו ביצירה עם הילדים בעיסת נייר, מדובר בפעילות שמאפשרת, לצד הנאה, יצירה והתפלשות מענגת בדבק, גם תרומה אמיתית לסביבה: מחזור ניירות ויצירה מגוונת ולעיתים אף שמושית משאריותיו.
איך מכינים עיסת נייר? מה ההבדל בין עיסה קנויה לעיסה מתוצרת בית? מה ניתן לפסל ממנה? כמה זמן צריך לחכות עד שהיצירה מתייבשת? באילו דרכים אפשר לצבוע את התוצר המוגמר? מסתבר כי יש יותר מדרך אחת ליצור בעיסת נייר, ודרכים רבות לתת ליצירתיות שבנו לבוא לידי ביטוי. להלן קובץ של עקרונות עבודה בסיסיים בתחום זה.
מיחזור נייר
מאחורי עבודת הפיסול והיצירה בשאריות נייר עומדת התפיסה של שימוש חוזר בנייר שאין מה לעשות בו: עיתונים, ניירות מדפסת, וכל נייר אחר שהיה מוצא את דרכו לפח. באמצעות שימוש בנייר נחבר את הילדים לחשיבות המחזור ולדרכים סובלימטיביות למחזר. הילדים יחוו חוויה של יצירה משאריות, שעד לאותו הרגע ראו כפסולת שאין בה שימוש יותר. עתה יידעו כי, שאריות נייר אינן רק פסולת, אלא חומר אדיר ליצירות אומנות ולשימוש מעשיר ומפרה. היצירה המשותפת הינה חלק מלמידה חשובה לא פחות מהלימודים במוסד חינוך פורמאלי.
פיסול בעיסת נייר
נתחיל בהכנת העיסה ואו רצועות של נייר משי טבולות בדבק. מהעיסה או מהרצועות הטבולות דבק נוכל ליצור כל מה שנרצה, מפסלים קטנים ועד לחפצים כמו קערות, גופי תאורה, בובות, חיות, עבודות יצירה לילדים ואפילו רהיטים גדולים. את העיסה נכין מתערובת של ניירות מכל סוג שהוא: ניירות טואלט, נייר משי (דומה לנייר פרגמנט ונמצא בד"כ באריזות של בגדים חדשים או בקופסאות נעליים חדשות),דבק – דבק טפטים, דבק פלסטי, או אפילו דבק תוצרת בית. יש אפשרות גם לשלב בין דבק טפטים, שייתן לעיסה רכות עם דבק פלסטי שייתן לעיסה חוזק.
כדי לפסל בעיסה, נזדקק לשלד מקרטון, פלסטיק, בלון מנופח או כל חפץ שנבחר, אותו נעטה בעיתונים ומסביבם סרט דבק עבה. על השלד נתחיל בפיסול של העיסה בשכבות דקות ועדינות.
הכנת עיסת נייר
נחתוך נייר טואלט לחתיכות קטנות מאד לפני או אחרי הערבוב עם הדבק והמים, עד שמתקבלת תערובת סמיכה. כדאי לסחוט את התערובת, כדי שתהיה ניתנת להדבקה. יש להדביק שכבות דקות של עיסה אחת על גבי השנייה, עד ליצירת הצורה המבוקשת. אפשר לערבב בנוסף שאריות של ניירות מסוגים שונים: ניירות מדפסת משומשים, עיתונים ישנים וכו'. אם נרצה להשתמש בנייר גרוס או בתבניות ביצים, נדאג להשרותם במים כיום-יומיים לפני הכנת העיסה, עד להתרככותם ואז אפשר להכניסם לבלנדר או לקרוע אותם באופן ידני לחתיכות מאד קטנות.
הדבקת נייר משי על השלד או על העיסה
אם ברצוננו לתת גימור חלק ומבריק לתוצר הסופי נדביק רצועות של נייר משי (שאפשר למצוא באריזות של חלק מחנויות הבגדים, בקופסאות נעליים או בחנויות יצירה). נדביקם על התוצר המפוסל מהעיסה או ישירות על השלד שבחרנו ללפף. כדאי מאוד לדעת שעבודה בעיסת נייר מחייבת סבלנות רבה, שכן לוקח לעיסת הנייר משך זמן של כשבועיים להתייבש. עד שתתייבש, נצטרך ממילא לעטוף אותה ברצועות של ניירות משי. עד הייבוש ניזהר בעת שאנו מרימים את העבודה ממקום אחד לאחר, לבל תתפרק או תשנה צורתה.
איך נצבע את התוצר?
קישוט הפסל, הכלי או הרהיט שיצרנו מהווים שלב יצירתי בפני עצמו, שבו השמיים הם הגבול: מריסוס של התוצר בספריי של צבע, שייתן מראה חלק ומבריק, ועד לצביעה בצבעי אקריליק, או גואש. אפשר להתחיל בצבעי בסיס ואז להוסיף את הצבעים האקריליים. את הצביעה נבצע אחרי ההתייבשות המוחלטת של העיסה, כשהתוצר כבר חזק ויציב מספיק לשלב הצביעה. נדאג כמובן לסביבת עבודה נוחה ומאפשרת פעילות חופשית ולכלוך. רצוי לבצע את הפעילות בחצר, בסדנא או בכל מרחב אחר שלא נהסס ללכלך.
מאת: בת-שיר סולמי
שרה אומר
תודה רבה באתר הזה יש פשוט כל אוהבת שרה
ז'קלין אומר
שלום רב,
ברצוני לדעת מהו היחס בין כמות הדבק למים.
תודה רבה!
צוות יצירה אומר
תלחצי כאן למתכון להכנת עיסת נייר
אביטל אומר
האם ישאפשרות להכין ממש עיסה מנייר מדפסת משומש (ולא רק המתכון שבו טובלים רצועות נייר בתערובת הקמח והמים ומדויקים)? או שחייבים נייר טואלט?
צוות יצירה אומר
אפשר להשתמש בנייר מדפסת משומש.